banner

Zo heurt ‘t toch?

“We eten vanavond asperges en dus wil ik graag een fles Pinot Blanc, want die hoort daar toch bij?”aspergewijn

Menig klant komt deze dagen zo binnen, en ja, dat kan inderdaad daarbij. Maar dat wil niet zeggen dat het de enige begeleider is van ‘het witte goud’.
Klassieke combinaties te over:  witte wijn bij witvlees, rode wijn op kamertemperatuur, port bij een kaasplankje en een pilsje bij chinees… we kennen ze allemaal. Toch kan het natuurlijk anders.  Ik ben de laatste die zal zeggen dat het zo MOET. Wie ben ik om te zeggen dat je geen rode wijn bij vis mag drinken of een witte bij het vlees. Smaken verschillen..toch!

Zo blijkt dat de mensen in de Elzas zelf, een droge Muscat prefereert boven een Pinot Blanc. En dat veel Italianen hun wijn licht gekoeld schenken.( Dat heeft natuurlijk ook met hun zomerse temperatuur te maken, maar toch.)
Zouden de Chinezen zelf ook een pilsje op nummer 1 hebben staan bij hun Babi Pangang?
En zouden de Portugezen hun port combineren met kaas? Heb ik toch mijn twijfels over.

Dus, doe eens gek, kom uit je comfort-zone. Het pakt wellicht verrassend uit. Een paar voorbeelden:
* Koolzuurhoudend water in een glas rode wijn…Heuh!
In Spanje heet dit Tinto de Verano, oftewel zomer-rode-wijn. Het smaakt opeens heel zonnig en een kleine stap verwijderd van Sangria. Lekker? Ik zou zeggen: gewoon eens proberen!
Een andere combi die ik U niet wil onthouden:
* Champagne met …spinazie pannenkoeken…Heuh!
Deze combinatie kwam ik laatst tegen op ’het web’ en trok gelijk mijn aandacht. Want je vangt 2 vliegen in 1 klap: Het is feestelijk en kindvriendelijk. Da’s dan weer fijn voor Moeder-Vaderdag, Pinkster-brunch of gewoon vieren omdat het zomer wordt.  ( Voor de liefhebbers zet ik het recept op de wijn-spijs pagina ).

Op een druilerige middag komen de kinderen ‘zeiknat’ van school. Ik zet een pot dampende thee op tafel en vraag: “Iets lekkers erbij?”  “Ja, doe maar paprika chips!”…Heuh…
Ik sta voor veel dingen open maar..Je kunt ook te ver gaan!

Zomerse groet, Anja

 

kringelding-75x46