banner

Geen Zomers Zuiden, maar Verrassend Noorden

images (1)Als mensen het over vakantie oorden hebben, noemt men vaak het zonnige zuiden als bestemming. Geen wonder natuurlijk als het gaat over zonuren en relaxte siësta’s. Maar als je een keer verrast wil worden in eigen land, rijd dan richting Friesland! Naar Leeuwarden bijvoorbeeld.

Op uitnodiging van een Friese distillateur ( laten we hem Boomsma noemen), reisden wij afgelopen weekend af naar het noorden des lands. Over relaxed gesproken: vanaf Zwolle heeft het woord ‘snelweg ’een andere betekenis. Files en overspannen toeterende chauffeurs lijken hier niet voor te komen. En ook met de zonuren zit het wel goed in Friesland; terwijl het zuiden druk bezig was met hozen en zandzakken vullen, lijkt het Noorden steeds meer op.. Zuid Europa zelfs.

De hartelijke ontvangst en weerzien van slijters uit het gehele land moest uiteraard ingezegend worden met de enige echte drank uit Friesland: Beerenburg. In het familie museum van Boomsma proefden wij deze kruidendrank onder toeziend oog van de vijfde generatie Boomsma. En da’s toch best bijzonder te noemen. Zij namen ons vervolgens mee in een praam, om Leeuwarden vanaf het water te laten zien. Echt, je weet niet wat je ziet..het lijkt wel Utrecht met nog wat extra!
Met historische panden, mooie grachten, terrasjes aan het water. Tel daarbij op, de rijke historie van de stad, verteld door een enthousiaste schipper en je bent meteen om. Als wij een bootje zouden hebben, voer ik over de prachtige meren naar Leeuwarden om  vervolgens aan te meren aan het stadspark. Jawel, midden in de stad ligt een vrij toegankelijk park waar je onder andere je boot aan kunt meren. Picknickende families, romantische stelletjes en uitrustende studenten. Luierend en luisterend naar de muziek die op dat moment te zien en te horen is. Maar goed, ik dwaal af..

Dat de Familie Boomsma niet stil gezeten heeft, werd de volgende ochtend duidelijk.  Vol trots showden ze hun moderne bedrijf met hun nieuwste aanwinst, een gloedje nieuwe distilleer ketel.
Wat een ding! Ik zal U de technische details besparen, maar dat er mooie producten in gemaakt worden werd al snel duidelijk op de proeverij. Wodka en gin van de hoogste kwaliteit vinden hier hun oorsprong. Verder proefden we de natuurzuivere producten zoals hun bramen en vlierbessen likeur. ( die trouwens ook heerlijk is in de Kir of over het ijs!)  Ook hun Claerkampster kloosterlikeur werd in een hippe cocktail met prosecco gepresenteerd, en dit gifgroene drankje werd zelfs in de ijsjes verwerkt. Ook bijzonder!  En dan heb ik het nog niet gehad over de workshop ‘eigen likeurtje maken’, masterclass whisky en.. de lekkere wijnen die Meneer Boomsma (de 4de generatie) zelf maakt vanuit zijn Franse Chateau Baulieu! Daarover een andere keer, ik draai nu een beetje door..

TSJOCH,  (Frisian for Proost)
Anja20160606_134857

kringelding-75x46