Wijn en Spijs

KARBONADE IN RODE WIJN

Een winterse stoofschotel die, naast een heerlijke smaak ook een zalige geur in huis brengt.
Een mooie begeleider van dit gerecht is van “Domaine Lafage”, Cotes Sud. Deze rode wijn uit de Roussillonstreek heeft als druivensoort de grenache en syrah. Een perfecte match!

 

Ingredienten

4 schouderkarbonades
25 gram boter
2 tenen knoflook, in plakjes
2 rode uien, in dunne plakjes
250 gram kastanjechampignons
4 takjes tijm, in kleinere stukjes gebroken
150 ml paddenstoelenbouillon (van tablet)
150 ml rode wijn

 

 

  1.  Wrijf de karbonades in met zout en (versgemalen) peper. Verhit de boter in de pan en bak de karbonades in 4-5 minuten bruin, keer ze halverwege.
  2.  Verdeel de knoflook, de ui en de champignons rond het vlees en bak alles nog 3-4 minuten, schep de ui en de champignons regelmatig om. Verdeel de takjes tijm tussen de groenten. Schenk de bouillon en wijn langs de rand van de pan bij het vlees of warm het vocht even apart op, voor je het bij het vlees giet.
  3. Stoof de karbonades op matig hoog vuur in 45-50 minuten zachtjes gaar, keer de karbonades af en toe en laat het vocht intussen inkoken tot een lichtgebonden jus. Lekker met gekookte aardappelen, puree en witlof of sperzieboontjes.

 

 

Een zomerse salade met een zomerse Roséwijn.

 

Geen zin om lang in de keuken te staan en toch iets bijzonder op tafel?
Dan is deze salade de uitkomst. Zomers fris, gemakkelijk om te maken en heerlijk in combinatie met een gekoeld glas roséwijn.
Bijvoorbeeld deze “Vina Rodrigo”.
Een smaakvolle frisdroge wijn uit Spanje gemaakt van Grenache en bobal.
Zo zomers kan het zijn..

                                                                      Frisse maaltijdsalade met zalm en avocado.
  • Ingrediënten
    45o gr voorgebakken krieltjes
    1 rode ui
    2 stengels bleekselderij
    5 el olijfolie
    1 avocado
    1 el wijnazijn
    2 tl grove mosterd
    4 zalmfilets
    2 tl honing
    150 gr krulsla
  • Bereiding
    Kook de krieltjes in een bodem water met zout in 10 minuten gaar.
    Klop een dressing van 3 el olijfolie, de wijnazijn, de honing, de mosterd en zout en peper naar smaak.
    Verhit een koekenpan 2 el olijfolie.
    Bestrooi de zalmfilet met zout en peper en bak ze in 2-3 minuten per kant bruin, van binnen rosé of naar wens gaar.
    Halveer de avaocado, schil de vrucht en wip de pit eruit.
    Snijd het vruchtvlees in schijfjes.
    Meng de salade met de avocado, de bleekselderij, de rode ui en de helft van de dressing.
    Verdeel de salade over 4 saladekommen of borden.
    Maak de salade af met de krieltjes en de zalmfilet en de rest van de dressing.

 

 

Italiaans getint:

Deze gevulde tomaten zijn snel en simpel om te maken en heerlijk als bijgerecht naast bijvoorbeeld pasta.
Een lekkere wijn daarbij is een ‘Montepulciano d’Abruzzo’, van ‘Corte Dei Rovi’.
Deze smaakvolle fruitige wijn zit bovendien ook nog eens in een prachtige ‘dikke’ fles.

 

 

Gevulde tomaat met seranoham

Ingrediënten
* 4 plakjes seranoham
* 4 middelgrote tomaten
* verse basilicum
* 1 el paneermeel
* 4 el olijfolie
* 30 gr geroosterde pijnboompitten
* 2 el geraspte kaas
* 2 teentjes knoflook
* 1 ui

Bereiding:
* Verwarm de oven op 180 graden
* Snijd de seranoham, knoflook, ui en basilicum fijn en meng met de geraspte kaas, pijnboompitjes en paneermeel.
breng op smaak met peper en zout
* Snijd de bovenste helft van de tomaten af en hol ze uit
Snijd ook een klein stukje van de onderkant zodat ze makkelijk rechtop blijven staan
Vul ze met het mengsel, besprenkel met wat olie en zet 15 minuten in de oven

 

Al met verschillende whiskyproeverijen maak ik deze Tea-Brack. Een smaakvolle cake die wel een stevige whisky kan verdragen!
Altijd weer een succes en helemaal niet zo moeilijk om te maken.

TEA BRACK

  • 450 gram rozijnen
  • 450 gram krenten
  • 450 gram bruine suiker
  • 2 koppen  zwarte thee
  • 1 royaal glas whisky
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 2 volle theelepels koekkruidenBereiding:Week de vruchten een nacht in de hete thee, whisky en de suiker.
    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Klop de eieren met de koekkruiden luchtig.
    Roer de opgeklopte eieren door de gewelde krenten en rozijnen.
    Voeg daarna al roerend het zelfrijzend bakmeel toe.
    Verdeel het mengsel in een bakvorm ( springvorm 28 cm ), en laat het 90 minuten bakken.

NIX18

Wettelijk zijn wij verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Dit zijn uitsluitend functionele cookies voor het beheer van web statistieken en social media. Persoonsgegevens worden niet bewaard en zijn dus niet aan een individu te koppelen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Wijnslijterij Hendriks verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als drankspeciaalzaak bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik, lees er hier meer over.

  • onder 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd
  • onder 18 jaar verkopen wij geen alcohol
  • onder 25 jaar, laat je legitimatie zien
kringelding-75x46