banner

Wow, duur biertje!

“Wat??  Twintig euro voor een fles bier?? “
Vol ongeloof kijk ik op de prijslijst die Manlief voor me neer legt. En het staat er echt: ‘Bush de Charmes’, Brouwerij Dubuisson, 75 cl. Verkoopprijs € 19,95.
Oké, een grotere fles, maar dan nog! Dat vraagt om nadere uitleg…

Nu is iedereen tegenwoordig wel op de hoogte van welke hype er speelt, en dat is nu dus ‘het Speciaal Bier’ segment. En als mensen de smaak te pakken hebben en daar een hobby van maken, (van dat proeven), is het einde zoek. Er zijn ineens ZOVEEEEEL brouwerijen waar  je voorheen nog NOOOOIT van gehoord had. Menig hobbybrouwer, die in zijn badkuip 100 liter liet pruttelen, zag zijn kans schoon.  Flesje vullen, P(l)akkend etiketje erop en voor drie euro in de verkoop. Het is tenslotte exclusief! Ik kan U vertellen, zo werkt het natuurlijk niet.
Het mooie van deze ontwikkeling is dat de minder bekende brouwerijen ineens een vlucht maken.

Zo stond laatst een vertegenwoordiger op de stoep van Brouwerij Dubuisson.  Eén van de oudste (sinds 1769!) en meest authentieke brouwerij van België. Ze zijn al bezig aan hun 8ste generatie en helemaal onafhankelijk. De brouwerij, gelegen tegen de Franse grens, is altijd trouw gebleven aan hun basis principes.  Kijk, dan heb je een verhaal, geen rare toevoegingen en zeker geen ‘etiket-bieren’. ( hetzelfde recept verkopen onder een ander label).
En omdat ze steeds op zoek zijn naar uitzonderlijke producten, kwamen ze op het idee om de Bush Blonde, 4 maanden lang te laten rijpen in eikenhouten vaten. Niet zomaar een vat, maar eentje waarin recent nog de beroemde witte Bourgognewijn – Meursault – heeft gelegen! En dat kost geld…
Wel krijgt dit bier door dit bijzondere procedé een explosie van smaken. Om even in proefjargon te blijven: aroma’s van witte en gele vruchten met florale toets, citrus en chardonnaywijn, licht zurig en blaa, blaa, blaa. Mooi geschreven maar daar heb je niks aan. Ik zou zeggen gewoon een keertje proberen. En die dure prijs?.. Ach, een paar sokken of een lekker geurtje vraag je maar voor de volgende verjaardag!

Allez, Santé..
Anja

 

kringelding-75x46