banner

Terug uit de Jura.

“Nog lekkere wijnen gedronken op je vakantie?”

DE meest gestelde vraag deze week. En ja, we hebben lekkere wijnen gedronken, maar niet de meest gemakkelijke! Wijnen uit de Jura zijn specifiek en apart van smaak. De meest bekende is de ‘Vin Jaune’. Een witte wijn die ze ruim 6 jaar(!) op fust laten rijpen om vervolgens op fles te zetten. U snapt natuurlijk wel dat er een behoorlijk belegen wijn uit voortkomt, en niet voor iedereen even gemakkelijk ( lees: smakelijk) is! Het doet me denken aan een ‘ sherry- achtige- cider- smaak!? Ook in rood uiteraard veel plaatselijke druivenrassen: Trousseau en Poulsard.  De smaak doet wat denken aan Pinot noir. Heel lekker bij plaatselijke gerechten met kip of hun zachte kazen zoals Morbiér, Comte en Bleu de Gex!

Een kleine selectie wat wij voor onze ‘tent’ gedronken hebben, niet allemaal uit de Jura, maar uiteraard wel van de plaatselijke marché:

20150804_204133                                     20150805_192501

 

*Arbouis Trousseau 2012. Zou een zusje kunnen zijn van Pinot noir. Gedronken bij kip van de bakplaat met salade op z’n frans! Lekker met mild-zure dressing!

*Dom. Chat. Gréa. Cotes du Jura Rosé. Vrij bitter van smaak, maar als het kwik tot 38 graden stijgt een heerlijk aperatief. Wie doet je wat..

*l’Amphora del Provence. Blozende rosé in typerende amfora fles, frisdroog met kleine bitter achterin. Gedronken bij pasta met romige saus. Mmmm..

*Beamont des Gras. Cotes des Vivarais. Mooie donkere roséwijn uit de Ardeche, iets van framboos, smeuïg ingenomen met een kraakverse ‘stok du pain’, kaas en paté!

Verder hebben we wat typerende wijnen uit de Jura meegebracht om aan onze collega’s uit de proefgroep te laten proeven. Uiteraard worden deze wijnen blind voorgeschoteld. Zet ik er voor de grap een Pinot noir uit de Bourgogne tussen:), erg benieuwd of ze de wijnen (her)kennen! Maar daar hoort U een andere keer meer van. 20150813_161437

20150808_181002

kringelding-75x46