banner

Zonde, Zo Zonde.

ZONDE, ZONDE, ZO ZONDE..Een beetje beteuterd kijk ik naar de 100 flessen(!) wijn die mevrouw in dozen en kratten verzameld heeft. “ Het is een erfenis van mijn 91-jarige oom en wij hebben er helemaaal geeen verstand van”.   “Het zouden mooie en dure wijnen moeten zijn”,  Kunnen jullie hier iets mee?”.20161121_120518

… En daar sloeg mevrouw precies de spijker op z’n kop:  Dat zouden…moeten zijn!
Zo’n 100 flessen die in de huiskamer al decennia lang hebben gelegen..of erger, misschien wel gestaan. Hoe ziet dat er nog uit, dachten wij. Nou, we hebben het gezien en de tranen sprongen in onze ogen…ZONDE, ZONDE, EN ZOOO JAMMER ! De beste oude man had vroeger smaak, zeker weten, maar een Moulin a Vent uit 1972 ?? Of een Haut Medoc uit 1975 ??  En veel flessen Chateauneuf du Pape van verschillende jaren: ’97, ’82, ’83.  Maar op het moment dat we de kurk alleen maar aanraakten, verdwenen de meeste meteen, floep..in de fles. Niet één kurk kwam er ongeschonden uit;  doordrenkt of juist zo droog als..ja..kurk. Geschimmeld of afgeplakt met tape “omdat ie lekte !!”.
Ze hebben vast gedacht: Hoe ouder, hoe beter. Maar beste mensen; ER IS EEN GRENS !  We hebben ze allemaal nagekeken, en slechts een klein deel apart gehouden vanwege een bijzondere jaargang of dat het heeeel misschien nog iets kan zijn.
En dus dachten wij: Hoe leuk is het om naast de Beaujolais Primeur ( jonger kan echt niet), op de derde donderdag van november, een hele oude wijn open te maken.  En warempel, een 12 maanden eikenhout gelagerde  Spanjaard van 1996 had de tijd overleeft. Geen topwijn meer, geen reserves meer, maar wel leuk om te proeven.
Als kleine kinderen op pakjesavond hebben we nog wat flessen geprobeerd, maar helaas, de spanning zat vooral in het openmaken in plaats van de inhoud ervan.
De clou van dit verhaal zal duidelijk zijn: geniet op tijd van uw wijn voordat het een dure azijn wordt die hopelijk nog smaakt als dressing in de sla. De ‘trouvaille’van de verzameling: een ‘CANON-FRONSAC’ uit 1966 !! Hoera, hij is 50 jaar geworden. Voor zijn verjaardag geef ik hem een grote strik om en mag hij in de etalage staan. Jippiee..

Proost, Anja.

 

kringelding-75x46