banner

Vegan…en wijn

“Oh jee, gaan we op die toer” hoor ik U al zeggen.
Veganisme, Vegetarisch, Biologisch.. ja, deze onderwerpen zijn hot deze dagen. Het ging ook altijd aan onze deur voorbij. Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij, tussen de koeien en de varkens. Dus van veganisten (alles plantaardig) hadden wij nog nooit gehoord. Bij ons Pa was het ontbijt pas compleet als er eieren met spek op tafel stond. En  s ’avonds een ‘goei stuk vlees’. En zo was het, klaar.

Totdat, zo’n jaar geleden, de familie uitgebreid werd met vrienden van onze nichtjes. ( Zeg maar ‘de kouwe kant’!)
Hij is veganistisch. Nee, hij is geen ‘geiten-wollen-sokken-type’ en nee, ook niet blijven hangen op Woodstock. Daar is ie trouwens veel te jong voor! Integendeel, hij is een heel gewone jongen, samenwonend, nette baan, sportief en ziet er ook nog eens leuk uit. En die is dus veganist. Niet persé wegens dierenleed-reden, maar vooral omdat het beter bleek voor zijn huid. Al jaren kampte hij met een geïrriteerde en gevoelige huid. Uiteraard van alles geprobeerd. En het moet gezegd worden: na hun nieuwe, gezonde levensstijl ziet zijn huid er een stuk rustiger uit! Een bijkomend voordeel: zijn vriendin, mijn nichtje dus, viel spontaan in een maatje 36!

Met mijn verjaardag op komst, vroeg ik me af of veganisten wijn, of alcohol in het algemeen, zouden mogen drinken. Effe googelen…Jeetje, nooit geweten dat er zoveel sites zijn over ‘vegan’: Het is een wereld die ik niet kende. Het blijkt dat veganisten wel alcohol mogen, ( uiteraard niks geklaard met eiwit of gezoet met honing), maar dat de meesten het niet in hun gezonde levensstijl vinden passen. Ja, dat kan natuurlijk ook, dus stond de Spa rood koud ..en s ‘avonds  de pompoensoep warm. Met een groentebouillon als basis en de knoflook en uitjes netjes gefruit in de olie, ging deze erin als koek! Oh nee, sorry, als.. havermoutrepen.

Volgende keer trakteer ik m op pannenkoeken! Echt waar, zonder melk, eieren of boter maak je blijkbaar ook lekkere pannenkoeken. Kijk op de site: www.veganicious.nl

Ondertussen heffen wij het glas op mijn verjaardag, met wijn welteverstaan.
Proost, Anja

kringelding-75x46