banner

Koude Carnavalsdagen

“Van de ene feestbroek in de volgende..”

Zelden viel carnaval zo kort op de feestdagen. Het was even wennen ( de carnavalsslingers hingen bijna in de kerstboom!) maar je zit er ook zo weer in.
We maken ons massaal op voor de dolle dagen, en ja, het wordt waarschijnlijk weer koud. Maar daar heeft eenieder een passende oplossing voor. Voorbeeld:

…Het is maandagmorgen, carnavals-maandagmorgen nog wel, en het dorp maakt zich op voor de grote Kempenoptocht. De eerste wagens en tractors zijn al vroeg bezig om van veel onderdelen, 1 groot geheel te maken. De bleke gezichten verraden veel leut, gevolgd door een (te) korte nacht. Een grote kop koffie doet wonderen! Als ook de loopgroepen arriveren, wordt het gezelschap steeds wakkerder, kleurrijker en na de nodige broodjes en koffie, thee of warme chocomel ( eventjes geen alcohol!), klaar om te beginnen.

Ondertussen beginnen de toeschouwers een zoektocht naar een geschikt plekje. Als het kan IN de zon en UIT de wind. De eerste mensen zitten, al heel vroeg, strategisch in het bushokje. Uitgerust met een koelbox vol lekker eten en een grote thermoskan, gevuld met hete koffie. ( denk ik!). Nog een extra plaid over de benen en het feest kan voor hun beginnen.
Aan de andere kant staat een grote groep jeugdige carnavalsvierders, die zo te zien, vergeten zijn om naar bed te gaan. De kratten bier worden meegesjouwd, en zijn daarnaast ook nog eens gemakkelijk om op te zitten. Carnaval is tenslotte ook erg vermoeiend! De meiden zien er, behalve heel hip en sexy, vooral ook heeeeel koud uit. Mekaar veel knuffelen en regelmatig springen en dansen lijkt een uitkomst te bieden.
Veel mensen trekken de muts nog eens stevig over de oren en hier en daar wordt er een borreltje uit de jas getoverd. Een klein slokje is net genoeg om het bloed stromend te houden.
Iets verderop lijkt een groep hun eigen feestje te houden. Ze hebben een grote pan op een kampeerpitje gezet, en de heerlijke geur van kruiden verraad een warme glühwein. Met een grote pollepel wordt die voorzichtig in bekers gegoten, die vervolgens gretig aftrek vinden onder de kleumende feestvierders.

Wij zitten waarschijnlijk met onze knieen tegen de verwarming en de neus tegen het raam. Het kleurrijke schouwspel zal vele uren aan ons voorbij trekken. Met een borreltje ‘Haopertse Boerenbitter’, of ‘Tussen- de- zaligheden- kruidenlikeur’ gaat ook deze carnavalsdag succesvol worden.
Leutige dagen gewenst, Anja

 

kringelding-75x46