banner

Ballen, Brack en Balblair.

“Jeeehtje, wat stinkt er zo?” roept mijn dochter, als ze ‘s morgens beneden komt.
“Dat stinkt niet, dat ruikt!” zeg ik, “en het is whisky!”  Okeee…

s’Avonds hebben we de whisky proeverij, en daar maak ik altijd bijpassende hapjes bij. Uiteraard gemaakt mét, en in whisky! De avond van tevoren heb ik dus bijna een kilo rozijnen en krenten ondergedompeld in zwarte thee, bruine suiker en.. U raad het al, whisky. De hele nacht hebben de vruchtjes hierin kunnen badderen en drinken tot ze propvol zaten.  En dat ruik je! Nog even een beslag maken van dit alles en dan anderhalf uur in de oven. Je weet niet wat je proeft…Dat heet nu een TEA BRACK!  Heel smaakvol bij de AcNoc 12 yrs Single Malt en de AcNoc Rascan, die we op de proeftafel hadden staan. ( De Rascan was trouwens de primeur in Nederland. s’Middags net ingevlogen vanuit Schotland, ‘s avonds als eerste geproefd!)

20151106_101832En dat was niet het enige dat ‘in de whisky’ had gestaan. Ook de appelreepjes en de gerookte zalm hebben een nachtje gezwommen. Gehaktballetjes gevuld met ( gedrenkte) zalm, en een toast met gerookte zalm, dille en appelreepjes (ook dus geweekt) met een zoete ( whisky) dressing! Heerlijk happen bij een ‘Balblair’ Single Malt 2003 en 1999! Of een ‘Old Pulteney ‘ 12 yrs en ‘Old Pulteney Navigator’! De mannen, en gelukkig ook een dame, wisten er die avond wel raad mee. Had ik gedacht er nog een paar dagen van te smullen?..Dus niet, alles rats op! Ik neem het als een compliment, en kijk terug op zeer geslaagde avond!

“SLÁINTE “
Anja

(P.S. Klanten vragen me steeds naar het recept van deze Tea Brack. Voor de liefhebbers zet ik het recept bij de rubriek Wijn-Spijs.)

kringelding-75x46