banner

Proeven!

Proeven, proeven.. veel proeven, Dat is wat wij doen. Willen we ‘up-to-date’ blijven, dan is proeven een must!  Of het nu gaat om wijn, whisky of port: alles wordt geproefd. En voordat U denkt dat wij er altijd beschonken bijlopen, er wordt net zoveel gespuugd! Er wordt met proefsessies vaak veel water gedronken, en veel wijn gespuugd. Dit, uiteraard, om een zo goed mogelijk beeld van de wijn te krijgen.

20150527_203058Zelf proeven we al 25 jaar wijn, met een aantal vakmensen uit de wijn-slijterijbranche. Iedere maand proeven we bij een van de leden thuis, en wisselen we nieuwtjes uit ‘uit de handel’. We proeven blind, en keuren de wijn op kleur, geur, smaak , afdronk en wijn-spijs. En als je denkt dat we na zoveel jaren altijd goed denken te weten, welke wijn het is… nee dus, blind proeven is waarschijnlijk het moeilijkste wat er is! Maar met alleen info van papier, en ‘horen zeggen’, kunnen we geen oordeel vellen. Hier moeten de zintuigen het werk doen, en dat moet getraind blijven. Nu vinden we dat natuurlijk niet vervelend! Integendeel, dit soort avonden maken ons vak toch nét even leuker als alleen de schriftelijke versie.

Nu hoor ik U denken: Wat proeven jullie dan zoal? Nou, da’s heel divers! Omdat de gastheer de wijnen uitkiest, is het iedere keer weer een verrassing. De ene keer proeven we oude jaargangen uit traditioneel Bordeaux of Bourgogne, de andere keer juist de nieuwste bottelingen uit Australie of Afrika. En uiteraard ook de minder bekende wijnen. Dan slaan we ons door proefflessen uit Israel en Moldavie! Hartstikke leuk om te proeven, en vaak heel leerzaam, maar ‘handel’ is een ander verhaal!

 

kringelding-75x46