Wijn en Spijs

 

een favoriet onder de whisky proeverijvrienden is de Tea-brack. Een heel smaakvolle maar wel een heel stevige krenten/rozijnenkoek! Lekker bij een borrelplank, kaasplank en natuurlijk ..bij een heerlijke single malt whisky. Makkelijk te maken, groot plezier!

TEA BRACK.
450 gr rozijnen
450 gr krenten
450 gr bruine suiker
2 koppen zwarte thee
1 royaal glas whisky
500 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren
2 volle theelepels koekkruiden

Week de vruchten een nacht in de hete thee, whisky en de suiker. Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eieren met de koekkruiden luchtig. Roer de opgeklopte eieren door de gewelde krenten en rozijnen. Voeg daarna al roerend het zelfrijzend bakmeel toe. Verdeel het mengsel in een bakvorm ( bijv een springvorm 28 cm) en laat het 90 minuten bakken in de oven.

 

PORT……PEER MET MEER.

4 plakken Fourme-dÁmbert
2 rijpe peren
4 eetlepels vloeibare honing
paar blaadjes munt

Port in huis? Bedenk dan dat zoet en hartig prima samen gaan, zeker als we het over een borrelhapje hebben. Zoals de combi kaas ( bijvoorbeeld Fourme d’Ambert) met peer. Snij de kaas in hapklare stukjes. Schil de peer en snijd in plakjes, beleg de kaas ermee. Drup wat honing erover en versier met blaadje munt. Heerlijk met het glaasje port!

GIN-TONIC…MET ECHTE BOERENHAMSNACK

4 sneden grof boerenbrood
4 plakken parmaham
80 gram verse roomkaas
4 radijsjes
1 teentje knoflook
peterselie
zwarte peper uit de molen

Rooster het brood, wrijf het in met gepelde knoflook en snij in stukjes. Snij de radijs in ragfijne plakjes. Snipper wat peterselie en meng  die samen met de peper door de roomkaas. Beleg de broodpartjes met een stukje ham, verdeel daar de roomkaas over en maak af met wat plakjes radijs. Zo gebeurd!

IERSE WHISKEY… MET EEN AANGEKLEED PIEPERHAPJE

4 aardappels
2 takjes rozemarijn
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

Verwarm de oven op 220 graden. Schil de aardappels snij ze in niet te kleine blokjes, en bak ze zo’n 5 minuten in de olie in de koekepan. Af en toe omschudden. Leg ze op een bakplaat, bestrooi ze met peper, zout en rozemarijn. Laat 20-25 minuten garen in het midden van de oven. Past eigenlijk overal bij, maar van oudsher zijn Ieren ( net zoals Nederlanders) echte aardappeleters!

 

 

 

KARBONADE IN RODE WIJN

Een winterse stoofschotel die, naast een heerlijke smaak ook een zalige geur in huis brengt.
Een mooie begeleider van dit gerecht is van “Domaine Lafage”, Cotes Sud. Deze rode wijn uit de Roussillonstreek heeft als druivensoort de grenache en syrah. Een perfecte match!

 

Ingredienten

4 schouderkarbonades
25 gram boter
2 tenen knoflook, in plakjes
2 rode uien, in dunne plakjes
250 gram kastanjechampignons
4 takjes tijm, in kleinere stukjes gebroken
150 ml paddenstoelenbouillon (van tablet)
150 ml rode wijn

 

 

  1.  Wrijf de karbonades in met zout en (versgemalen) peper. Verhit de boter in de pan en bak de karbonades in 4-5 minuten bruin, keer ze halverwege.
  2.  Verdeel de knoflook, de ui en de champignons rond het vlees en bak alles nog 3-4 minuten, schep de ui en de champignons regelmatig om. Verdeel de takjes tijm tussen de groenten. Schenk de bouillon en wijn langs de rand van de pan bij het vlees of warm het vocht even apart op, voor je het bij het vlees giet.
  3. Stoof de karbonades op matig hoog vuur in 45-50 minuten zachtjes gaar, keer de karbonades af en toe en laat het vocht intussen inkoken tot een lichtgebonden jus. Lekker met gekookte aardappelen, puree en witlof of sperzieboontjes.

 

 

Een zomerse salade met een zomerse Roséwijn.

Geen zin om lang in de keuken te staan en toch iets bijzonder op tafel?
Dan is deze salade de uitkomst. Zomers fris, gemakkelijk om te maken en heerlijk in combinatie met een gekoeld glas roséwijn.
Zo zomers kan het zijn..

                                                                      Frisse maaltijdsalade met zalm en avocado.
  • Ingrediënten
    45o gr voorgebakken krieltjes
    1 rode ui
    2 stengels bleekselderij
    5 el olijfolie
    1 avocado
    1 el wijnazijn
    2 tl grove mosterd
    4 zalmfilets
    2 tl honing
    150 gr krulsla
  • Bereiding
    Kook de krieltjes in een bodem water met zout in 10 minuten gaar.
    Klop een dressing van 3 el olijfolie, de wijnazijn, de honing, de mosterd en zout en peper naar smaak.
    Verhit een koekenpan 2 el olijfolie.
    Bestrooi de zalmfilet met zout en peper en bak ze in 2-3 minuten per kant bruin, van binnen rosé of naar wens gaar.
    Halveer de avaocado, schil de vrucht en wip de pit eruit.
    Snijd het vruchtvlees in schijfjes.
    Meng de salade met de avocado, de bleekselderij, de rode ui en de helft van de dressing.
    Verdeel de salade over 4 saladekommen of borden.
    Maak de salade af met de krieltjes en de zalmfilet en de rest van de dressing.

 

 

 

 

 

 

kringelding-75x46